MERKEZİ KARŞI TARAF ÜYELİĞİ YATIRIMCI BİLGİLENDİRME DUYURUSU

Tarih: 04.10.2016

MERKEZİ KARŞI TARAF ÜYELİĞİ YATIRIMCI BİLGİLENDİRME DUYURUSU

Merkezi Karşı Taraf (MKT) Hizmeti, Takasbank’ın, alıcıya karşı satıcı, satıcıya karşı ise alıcı konumuna geçerek, bu hizmeti verdiği  piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerin takasının tamamlanmasını teminat, garanti fonu ve tahsis edeceği sermayesi ile taahhüt ettiği hizmettir.

Takasbank, 30.12.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6362 sayılı yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile sağlanan hukuki zemini kullanarak ilk önce 2 Eylül 2013 tarihinde kendi nezdinde işlettiği Ödünç Pay Piyasası’nda (ÖPP), 3 Mart 2014 tarihinden itibaren de Borsa İstanbul A.Ş. (BİAŞ)  nezdindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP)  MKT hizmeti vermeye başlamış olup ; BİAŞ ve NASDAQ arasındaki stratejik ortaklık çerçevesinde yürütülen teknolojik altyapı dönüşümünün tamamlanmasından sonra BİAŞ nezdindeki spot pay piyasası ile borçlanma araçları piyasasında da MKT hizmeti vermeye başlayacaktır.

Teminatların izlendiği hesapların yapısı ve Takasbank tarafından sağlanan ayrıştırmanın kapsamı, Takasbank nezdinde açılan teminat hesapları üzerindeki tasarruf yetkisi MKT üyesine (kurumumuza)  aittir. Takasbank tarafından bu yetki sadece bulunması gereken teminatla sınırlı olarak kısıtlanmıştır.